Popular Post

Blogger Themes

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Εξελίξεις για τον καταυλισμό Ρομά



kataylismos200
Στην εύρεση χώρου για τη μετεγκατάσταση των Ρομά φαίνεται να προσκρούει η εκτέλεση της απόφασης οριστικής κατεδάφισης του καταυλισμού στο Νομισματοκοπείο, θέμα το που απασχολεί για χρόνια την κοινωνία του Χαλανδρίου.
Επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα του καταυλισμού των Ρομά στην περιοχή Νομισματοκοπείο του Δήμου Χαλανδρίου, μετά την ενημέρωση σε πρόσφατη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου από την αρμόδια αντιδήμαρχο Αφροδίτη Χατζηγεωργίου για την αποστολή εγγράφου από την Πολεοδομία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, με το οποίο διαβιβάζεται λίστα με «κατεδαφιστέα αυθαίρετα».

«Κατεδαφιστέα αυθαίρετα»

Συγκεκριμένα, το εν λόγω έγγραφο εστάλη τον Ιανουάριο 2012 από το Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών της Πολεοδομίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με κοινοποίηση στην Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Χαλανδρίου και τον εκπρόσωπο των ιδιοκτητών των οικοπέδων που έχουν καταπατηθεί από τους Ρομά.
Όπως αναφέρεται σε αυτό, η Πολεοδομία διαβιβάζει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση πίνακα κατεδαφιστέων αυθαιρέτων στην περιοχή «Πεύκο Πολίτη» «για την ενημέρωσή σας και για τις δικές σας ενέργειες σχετικά με την κατεδάφισή τους».
Μάλιστα, επισημαίνεται με έμφαση ότι «οι αποφάσεις τις επιτροπής είναι οριστικές, και συνεπώς οι εν λόγω κατασκευές είναι τελεσίδικα αυθαίρετες (…)», ενώ ορίζονται αρμόδιοι υπάλληλοι από την υπηρεσία «για να υποβοηθήσουν τη Διεύθυνσή σας, κατά τη διάρκεια της κατεδάφισης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

«Γόρδιος δεσμός» η μετεγκατάσταση

Όπως φαίνεται, το ζήτημα της εξεύρεσης χώρου μετεγκατάστασης των Ρομά του καταυλισμού συνεχίζει να αποτελεί τον «Γόρδιο δεσμό» του προβλήματος, καθώς Πολιτεία και Δήμος συνεχίζουν να πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο, αναφορικά με το ποιος έχει την αρμοδιότητα αυτή. Έτσι, σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο η απόκριση του Δήμου Χαλανδρίου στο παραπάνω έγγραφο ήταν άμεση, με τον δήμαρχο Γιώργο Κουράση να προχωρεί σε δική του επιστολή προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στις 28 Φεβρουαρίου 2012, επισημαίνοντας την αρμοδιότητά της για τον καθορισμό κατάλληλου χώρου για την μετεγκατάσταση των Ρομά.
Λίγες ημέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 5 Μαρτίου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητά με νέο έγγραφό της από τον Δήμο Χαλανδρίου να της υποβάλει πρόταση για τη μετεγκατάσταση των Ρομά.
«Η εξεύρεση του χώρου δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου αλλά της Πολιτείας, αφού η μετεγκατάσταση δεν είναι δυνατόν να γίνει σε οικόπεδα ιδιοκτησίας του Δήμου, εφόσον δεν υπάρχει διαθέσιμη δημοτική γη», υποστηρίζει η κ. Χατζηγεωργίου. Όπως λέει, το θέμα χειρίζεται πλέον η Νομική Υυπηρεσία του Δήμου, σημειώνοντας ότι «ζητάμε το πρόβλημα να λυθεί μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων από το Υπουργείο Εσωτερικών».
Σημειώνεται ότι το 2011 το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε, ύστερα από κινητοποίηση των ιδιοκτητών των καταπατημένων οικοπέδων, πρόστιμο ύψους 187.550 ευρώ σε βάρος του Δημοσίου και του Δήμου Χαλανδρίου, ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που έχουν υποστεί 54 ιδιοκτήτες οικοπέδων από την εγκατάσταση του καταυλισμού στο Νομισματοκοπείο (αρ. απόφασης 642/2011).
Η απόφαση αυτή καταλόγιζε στους δύο φορείς ότι «ως προς την ανεξέλεγκτη και από μακρού εγκατάσταση του συγκεκριμένου πληθυσμού Ρομά στην περιοχή των ιδιοκτησιών των εναγόντων, δεν προκύπτει ότι επιδείχθηκε από τα όργανα των εναγομένων (σ.σ. του δημοσίου και του Δήμου) ιδιαίτερη μέριμνα, προκειμένου, αφού μετεγκατασταθούν οι αθίγγανοι σε νομίμως οριοθετημένη και οργανωμένη προς τούτο περιοχή κατά τις επιταγές του Νόμου, να αποδοθούν τα ακίνητα ελεύθερα στους ιδιοκτήτες τους».
Παράλληλα, στο σκεπτικό τής εν λόγω απόφασης, σημειωνόταν ότι το γεγονός ότι παρά τις συνεχείς έγγραφες διαμαρτυρίες των οικοπεδούχων προς τις αρχές, δεν ανευρέθηκε στο πρόβλημά τους καμία λύση, «τους προξένησε στεναχώρια, αβεβαιότητα κυρίως όμως απογοήτευση ως προς την απόλαυση των ιδιοκτησιών τους και την εμπέδωση αισθήματος δικαίου στην περιοχή», κρίνοντας ότι οι ιδιοκτήτες δικαιούνται «χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης».
Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Χατζηγεωργίου, οι ιδιοκτήτες έχουν υποβάλει έφεση στην απόφαση αυτή, κρίνοντας την συγκεκριμένη αποζημίωση πολύ μικρή.

Οι κινήσεις του Δήμου

Πάντως, οι προσπάθειες του Δήμου στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας λύσης σ’ ένα πρόβλημα που υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια στην περιοχή υπήρξαν, σύμφωνα με την κ. Χατζηγεωργίου συνεχείς. Ήδη από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων της, τον Ιανουάριο 2011 η διοίκηση αλλά και ο δήμαρχος προσωπικά προχώρησαν στην αποστολή επιστολών προς αρμόδιους φορείς της αυτοδιοίκησης αλλά και της κεντρικής εξουσίας, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.
Χαρακτηριστικά, στις 11 Μαΐου 2011 ο δήμαρχος απηύθυνε επιστολή προς τον τότε υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση, ενώ στις 28 Ιουλίου 2011 προς στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Χρήστο Παπουτσή. Είχε προηγηθεί συνάντηση του ιδίου με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, χωρίς επίσης κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα.
Χαρακτηριστικά, στη επιστολή του προς τον κ. Ραγκούση, αφού γίνεται από τον κ. Κουράση μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό του προβλήματος αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Τα σοβαρά ζητήματα, πέραν της καταπάτησης της ξένης ιδιοκτησίας και της μη αποκατάστασης της νομιμότητας, αφορούν και στους περιοίκους του καταυλισμού και σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτών, η ζωή τους διαταράσσεται σε καθημερινή βάση και υποβαθμίζεται τραγικά τόσο από πλευράς διαβίωσης, όσο και από πλευράς ασφάλειας. (…) Σας παρακαλούμε λοιπόν, να μεριμνήσετε για την εξεύρεση άμεσης λύσης, η οποία πρωτίστως θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα αποδίδοντας, αφενός τις περιουσίες των στους ιδιοκτήτες και αφετέρου την απολεσθείσα ποιότητα ζωής στους περιοίκους, φροντίζοντας παράλληλα και για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων του καταυλισμού».
Αντίστοιχα, στην επιστολή του προς τον κ. Παπουτσή, σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «επικοινωνώ μαζί σας, ευρισκόμενος σε παντελή αδυναμία αντιμετωπίσεως της καταστάσεως που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της οδού Σαρανταπόρου του Δήμου μας από την επέκταση και λειτουργία του καταυλισμού των τσιγγάνων και την σωρεία των καταγγελιών περί τελέσεως ποινικών αδικημάτων που προφορικά καταφθάνουν στο γραφείο μου καθημερινά. (…) Σας παρακαλώ όπως παρέχετε άμεσα με τα νόμιμα και πρόσφορα μέσα που διαθέτει το Υπουργείο σας την απαραίτητη τήρηση της τάξης και του νόμου στην περιοχή».

«Λύση η ένταξη στο Σχέδιο Πόλης»

Όπως είναι λογικό, η μετάθεση ευθυνών έχει φέρει στα όριά τους τους ιδιοκτήτες των καταπατημένων οικοπέδων, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής που, όπως πολλές φορές έχουν επισημάνει με κινητοποιήσεις τους, καθημερνά βιώνουν την υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου.

Αντίστοιχα, κοινή είναι η παραδοχή ότι η κοινωνική ένταξη των Ρομά του καταυλισμού πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα του Δήμου και της Πολιτείας, καθώς η εν λόγω περιοχή δεν απέχει πολύ από το να μετατραπεί σε ένα κλειστό γκέτο.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος, κάτοικος και η ίδια της περιοχής, εναποθέτει τις ελπίδες της για τη λύση του προβλήματος στην ένταξη της περιοχής Πεύκο Πολίτη στο Σχέδιο Πόλης. «Προσωπικά εκτιμώ ότι η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο, με τις διαδικασίες που ήδη προωθούμε, θα αποτελέσει έναν πολύ δυνατό μοχλό για την επίλυση του προβλήματος, λειτουργώντας βοηθητικά στο να αρθεί αυτή η ανομία», σημειώνει χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι «ο Δήμος κινείται πλέον με γοργούς ρυθμούς στη κατεύθυνση αυτή».

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Label 14

Followers

VIDEO

ENTER-TAB1-CONTENT-HERE

RECENT POSTS

ENTER-TAB2-CONTENT-HERE

POPULAR POSTS

ENTER-TAB3-CONTENT-HERE
 

HALANDRI NEWS Copyright © 2010 LKart Theme is Designed by Lasantha